Städhjälp som yrke?

Min kompis Caroline driver en egen firma som erbjuder städhjälp. Hon tycker det är skönt att få bestämma sitt schema själv och vilka uppdrag hon tar, men ogillar administrationen och stressen om hon skulle vara sjuk då hon inte har någon vikarie. Själva arbetet som städhjälp tycker hon mestadels är roligt, även om det ibland kan vara tungt också. Hon jobbar nästan bara hos privatpersoner eftersom hon föredrar att städa i hemmiljöer framför kontor och liknande. Många vill ha städhjälp för att hinna med andra saker, de kanske jobbar mycket, pendlar eller har mycket på fritiden. Caroline gillar att ha långsiktiga uppdrag så hon kan lära sig vad den familjen vill ha och göra ett bra jobb, och hon får mycket uppskattning från sina kunder för det.

Caroline började med städning som anställd på ett större företag, bytte arbetsgivare ett par gånger och kom sedan fram till att hon ville starta sitt eget företag för att erbjuda städhjälp med de förutsättningar hon tycker funkar bäst. Det tog ett tag att bygga upp en kundkrets, det finns många som erbjuder städhjälp och man behöver ett gott rykte för att få kunder. Förutom löpande städhjälp veckovis eller liknande kan Caroline även göra flyttstädning och andra engångsuppdrag, hon tycker bara inte att det är lika kul och det gör tidsplaneringen svårare. 

Hon föredrar alltså sina stammisar, de flesta av dem har köpt städhjälp av henne i flera år och hoppas att hon aldrig ska gå i pension. Caroline har sagt till mig att hon hoppas på att kunna jobba med städhjälp i många år till, men man vet förstås aldrig vad som händer. Just nu kör hon i alla fall på för fullt och försöker ge den bästa städhjälpen hon kan till sina kunder. Det är fantastiskt att hon hittat något hon verkligen trivs med och gör med gott humör dag efter dag, och förutom själva städhjälpen så är det nog hennes positivitet som gör kunderna så nöjda tror jag.