En begagnad bil i Uppsala

Vem köper egentligen nytt? Det var denna fråga som startade ett samtal vid ett middagsbord för ungefär 6 månader sedan. Det kom att bli ett samtal som ledde till handlanden som jag inte trodde var möjliga i min familj. Jag ska berätta just hur det hela gick till.

Jag hade nyss köpt en begagnad bil i Uppsala. Detta var något som min familj såg lite snett på. Vem sjutton köper begagnad bil, i Uppsala dessutom? Detta är en typ av Stockholmsinställning som många i min familj besitter. Det är inget jag är stolt över, minst sagt. Men hur som helst: Jag hade köpt begagnad bil i Uppsala och detta berättade jag på nämnda middag.

  • ”En begagnad bil i Uppsala?” upprepade pappa ungefär 5 sekunder efter att ”nyheten” presenterats.

Ja, för det var så den behandlades. Deras äldsta barn hade köpt en begagnad bil i Uppsala och förstasidesrubrikerna var ett faktum. Vad skulle folk säga? Vad skulle mina grannar säga och inte minst deras? Det var viktigt med status och i den status de eftersträvade fanns fan ingen plats för varken Uppsala eller begagnade bilar.

Jag beskrev för pappa att så var fallet. Jag hade åkt till Uppsala, till en återförsäljare av begagnade bilar, och där hittat en jag tyckte om. Det blev omedelbart tyst runt bordet och min lillasyster var den förste att ta till orda. Hon frågade varför jag just åkt till Uppsala för att inhandla en begagnad bil.

  • ”Varför kunde du inte bara köpa i Stockholm?”
  • ”Låt mig svara med en motfråga. Varför ska man göra allting i den här staden? När var du utanför huvudstadsregionen egentligen? Jag förstår att du inte kommer på tanken att köpa begagnad bil i Uppsala men det har nog mer med dig än med mig att göra.”

Jag insåg att jag kanske hade varit lite hård men som tur var så var syrran hårdhudad. Det kändes bara viktigt där och då att få försvara mitt handlande, i dubbel bemärkelse. Jag hade köpt en begagnad bil i Uppsala och nu blev jag granskad från topp till tå. Ska det behöva vara så? Det känns inte som det.

Erfarenhet, någon? Kanske inte av begagnade bilar i Uppsala då utan av sådana här typ av familje… grejer? Jag tar gärna emot era tankar och funderingar och uppmanar er, min vana trogen, att dela dem i kommentarsfältet.

Vi hörs väl?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *